GIS aua

Ερευνητικά Προγράμματα

Η ΕΜΓΠΣ στηριζόμενη στο στελεχιακό δυναμικό της και χρησιμοποιώντας τις υποδομές της,:

  • Υλοποιεί ερευνητικά ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, ερευνητικά προγράμματα με ανάθεση από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ερευνητικά προγράμματα από ιδιώτες, μελέτες καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα αυτοχρηματοδοτούμενα ή με ανάθεση από διάφορους φορείς. Επιστημονικοί Υπεύθυνοι αυτών των προγραμμάτων είναι τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του ΓΠΑ, που στελεχώνουν την ΕΜΓΠΣ (Βασιλική Κόλλια-Κουσουρή, Διονύσης Καλύβας, Κων/νος Σούλης, Στέλιος Γεροντίδης).
  • Συμμετέχει και υλοποιεί ενότητες/πακέτα εργασίας ερευνητικών προγραμμάτων με επιστημονικούς υπευθύνους μέλη ΔΕΠ του ΓΠΑ.


Συνολικά έχει υλοποιήσει ή συμμετείχε σε 31 προγράμματα ενώ είναι σε εξέλιξη και υλοποιεί 17.

Ενεργά

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Ε.Σ.) Μ16ΣΥΝ2-00012, υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.».

Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η γεωργία διαδραματίζει αναντικατάστατο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και την επισιτιστική ασφάλεια. Μεταξύ των τομέων οικονομικής δραστηριότητας (γεωργία, βιομηχανία, τουρισμός), που ανταγωνίζονται για τους περιορισμένους διαθέσιμους υδατικούς πόρους, η γεωργία κατέχει εξέχουσα θέση. Η αρδευόμενη γεωργία συνιστά τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού (70 με 80% της ετήσιας κατανάλωσης νερού στην Ελλάδα). Κατά συνέπεια, επιτακτική είναι η ανάγκη για μια πιο βιώσιμη διαχείριση του νερού.

Με τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως αισθητήρες εδάφους και την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων όπως λήψη εικόνων από δορυφόρους και εναέρια μέσα είναι δυνατή η υιοθέτηση ενός έξυπνου συστήματος άρδευσης το οποίο θα στοχεύει στην εξοικονόμηση του νερού και την ελάττωση της αλόγιστης χρήσης των υδατικών πόρων. Η παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με τις κλιματικές παραμέτρους που επικρατούν στην περιοχή των αγροτεμαχίων ενδιαφέροντος μπορεί να συμβάλει στην εκτίμηση της υδατικής κατάστασης των τελευταίων, του υδατικού στρες και στην πρόβλεψη των αναγκών που πιθανώς να υπάρχουν.

Το συγκεκριμένο ψηφιακό σύστημα θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στην θρέψη των φυτών, καθώς θα μπορεί να εξάγει πρόταση λίπανσης για τα αγροτεμάχια στα οποία θα γίνεται προγραμματισμένη άρδευση. Ακόμα, δύναται να προσφέρει στον τομέα της φυτοπροστασίας με στόχο τη μείωση της χρήσης αλλά και του όγκου των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σε υπερθετικό βαθμό και επιβαρύνουν τους φυσικούς πόρους.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Ε.Σ.) Μ16ΣΥΝ2-00011, υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.».

Τα ροδάκινα είναι δημοφιλή φρούτα λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας και της ευχάριστης γεύσης τους. Συγκαταλέγονται όμως στα ευπαθή προϊόντα, καθώς ο φλοιός τους είναι ευαίσθητος στα καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες. Η χρονική στιγμή συλλογής των καρπών αποτελεί εξίσου ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια των ροδάκινων και κυρίως των βιομηχανικών, καθώς η πρώιμη συλλογή υποβαθμίζει την ποιότητα των προϊόντων μεταποίησης (π.χ. κομπόστα).

Η συγκομιδή βιομηχανικών ροδάκινων γίνεται από τους παραγωγούς βάση οπτικής παρατήρησης με αποτέλεσμα πολλές φορές να κόβονται πρώιμα. Το αποτέλεσμα όμως είναι αρνητικό τόσο στην πρόσοδο των παραγωγών, όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Οι καρποί λόγω της συγκομιδής τους νωρίτερα από τη χρονική στιγμή της ωρίμανσης υστερούν κυρίως σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, οι ανώριμοι καρποί που προωθούνται στις μεταποιητικές μονάδες λόγω του χαμηλού ποιοτικού τους επιπέδου είτε απορρίπτονται είτε δεν μπορούν να δώσουν προϊόντα υψηλής ποιοτικής αξίας.

Όλα τα παραπάνω επιδρούν αρνητικά στο κέρδος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή στην εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. Η εύρεση τρόπου με τον οποίο θα γίνεται η εκτίμηση του ορθού χρόνου συλλογής των καρπών κρίνεται αναγκαία. Οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες θα έχουν σημαντική συμβολή στον τομέα αυτό, βελτιώνοντας με ουσιαστικό τρόπο την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και ταυτόχρονα την οικονομική αποδοτικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Υλοποιηθέντα