GIS aua

Η Ερευνητική Μονάδα GIS του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δημιουργήθηκε, από την Καθηγήτρια κ. Βασιλική Κόλλια και τον υποψήφιο διδάκτορα κ. Διονύση Καλύβα, το 1989 στο Τομέα Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας, μετά την απόκτηση του πρώτου συστήματος GIS (software+hardware).

Μετά την αφυπηρέτηση της κας. Κόλλιας (2011) τον συντονισμό των δράσεων της έχει ο κ. Διον. Καλύβας Καθηγητής Αξιολόγησης Γαιών, Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Από τα τέλη του 2021 νέο μέλος ΔΕΠ που στελεχώνει την Ερευνητική Μονάδα είναι ο κ. Κων/νος Σούλης, Επικ. Καθηγητής Γεωπληροφορικής και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και το Περιβάλλον. Στα μόνιμα στελέχη της συγκαταλέγεται και ο κ. Στ. Γεροντίδης, ΕΔΙΠ με αντικείμενο «Γεωπληροφορική – Χωρική ανάλυση – Αξιολόγηση Γαιών».

Η εκπαιδευτική και ερευνητική της δραστηριότητα Ιστορία ξεκινά, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τα Εδαφικά Πληροφοριακά Συστήματα ως το πρώτο πεδίο εφαρμογής των GIS στο ΓΠΑ. Συνεχίζει στoυς Τομείς της Χωρικής Ανάλυσης, Χωρικής Στατιστικής, Γεωστατιστικής, της Αξιολόγησης Γαιών και των Χωρικών Συστημάτων Λήψης Απόφασης για την αξιολόγηση δεδομένων φυσικών πόρων και για την επιλογή της καταλληλότερης Χρήσης Γης. Ακολουθούν δραστηριότητες σε τομείς όπως Γεωβάσεις, Υδροπληροφορική, Ψηφιακή Εδαφολογική Χαρτογράφηση.

Την τελευταία εικοσαετία, καθώς οι γεωχωρικές τεχνολογικές δυνατότητες αυξάνονται και η κλίμακα παρατήρησης των φαινομένων του αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος βελτιώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό, βασικό τμήμα των δραστηριοτήτων της Ερευνητικής Μονάδας GIS αποτελεί η Χωρικά Καθορισμένη Ψηφιακή Γεωργία υποστηριζόμενη και από σύγχρονες μεθόδους χωρικής ανάλυσης και τεχνητής νοημοσύνης.

Σήμερα το κέντρο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αντικειμένων της αποτελεί η ΓΕΩΧΩΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.

Από το 2007 η Ερευνητική Μονάδα GIS διαθέτει δικούς της χώρους που βρίσκονται στο Κεντρικό Κτήριο Διοίκησης του ΓΠΑ, με αίθουσα ερευνητών και αίθουσα διδασκαλίας ενώ είναι πλήρως εξοπλισμένη σε λογισμικά και μηχανήματα που εξυπηρετούν σύγχρονες ερευνητικές ανάγκες καθώς και εκπαιδευτικές ανάγκες μεταξύ των οποίων και αυτές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Γεωπληροφορική και Χωρική Ανάλυση” του ΓΠΑ και ανάγκες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης στα αντικείμενα της δραστηριότητάς της.